wtorek, 1 grudnia 2015

Gram w zielone, czyli pyszne ciasto szpinakowe :) Leśny mech


Jakiś czas temu jadłam to ciasto u mojej sąsiadki.
Przekonał mnie nie tylko smak, ale również jego wygląd.
Jest naprawdę smakowite:D

Tak więc postanowiłam spróbować.

Ciasto:
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
1 1/3 szklanki cukru
3 jajka
1 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Rozmrażamy szpinak  odsączamy do z wody.
Miksujemy jajka z cukrem, dodajemy olej, makę, proszek do pieczenia oraz szpinak.
Wlewamy do tortownicy o średnicy 24cm i pieczemy ( ok 45min.)
Po wystudzeniu odciąć wierz ciasta i pokruszyć go.

Bita śmietana:
400ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
dowolna galaretka

Galaretkę rozpuścić w 200ml wody, ostudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem przez kilka minut.
Na koniec dodać tężejącą galaretkę.

Na ciasto wyłożyć śmietanę, posypać okruszkami z wierzchu, a na to dodać owoce granatu!
Smacznego.
 

3 komentarze :

  1. Lesny mech to hit na naszym stole w każde święta :) Wprawdzie początkowo wzbudzał protesty płci męskiej (bo jak ciasto moze być zielone) ale po długich negocjacjach i sprobowaniu bardzo je polubili :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje koleżanka je zrobiła na swoje urodziny. Przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie zieleni szpinaku z ziarenkami granatu wygląda przepięknie. Sam przepis zainspirował mnie do wykonania zdrowszej wersji. Niestety, się odchudzam, ale ten widok wart jest wszelkich ekserymentów:)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz wywołuje uśmiech na mojej twarzy i sprawia mi ogromna satysfkację z tworzenia tej strony! Dziękuje!