czwartek, 3 grudnia 2015

Pyszna szarlotka z mąki żytniej

Dwa tygodnie temu wysłałam mojego drogiego męża na zakupy. Zrobiłam całą listę, wśród produktów była również mąka. Mój mąż chcąc kupić najlepsze produkty kupił najdroższą mąkę w sklepie, nie patrząc, że kupił żytnią zamiast pszennej...
Stwierdziłam, że muszę ją jakoś wykorzystać...




2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
3 żółtka
75 g cukru
3/4 kostki masła

Z produktów zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części.
Pierwszą z nich wykładamy na spód tortownicy o średnicy 24cm.
Następnie jabłka kroimy w cieniutkie plasterki i układamy warstwami na cieście, posypujemy cynamonem i płatkami migdałów. Na wierzch rwiemy drugą część ciasta i pieczemy około 50min. w 180stopniach.

Kochani, uwierzcie, wyszło naprawdę pysznie. Ta mąka naprawdę pasuje do ciast! 
 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Każdy komentarz wywołuje uśmiech na mojej twarzy i sprawia mi ogromna satysfkację z tworzenia tej strony! Dziękuje!