wtorek, 15 marca 2016

Smak mojego dzieciństwa, czyli blok czekoladowy!

Chyba każdy ma smaki, które nierozerwalnie wiążą się z dzieciństwem. Ja mam ich wiele, ale jeśli chodzi o desery, to smak, który pamiętam najlepiej to smak bloku czekoladowego mojej mamy. Mama robiła go bardzo często, może dlatego, że robi się go niezwykle szybko. Jedno jest pewne, jest pyszny, a wiele moich znajomych prosi mnie o przepis, bo nadal skrada serca ;)

Składniki:
1,5 opakowania margaryny
1/2 szklanki mleka
szklanka cukru
opakowanie mleka w proszku (najczęściej jest pakowane po 500g)
3 łyżki kakao
400 g herbatników
ulubione bakalie

Od razu mówię, że z podanej proporcji wychodzi naprawdę dużo masy. My przelewamy ją najczęściej w jednorazowe aluminiowe foremki jak do pasztetu.


Herbatniki należ pokruszyć, w miarę drobno.

























Do herbatników dodajemy mleko w proszku i bakalie.


























W garnku rozpuszczamy margarynę, do której dodajemy cukier, kakao i mleko. Wszystko gotujemy przez kilka minut, po czym wlewamy do naczynia z herbatnikami. Całość trzeba dokłądnie wymieszać i przełożyć do formy. Pozostawić do ostudzenia. Czekanie jest najtrudniejsze!




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Każdy komentarz wywołuje uśmiech na mojej twarzy i sprawia mi ogromna satysfkację z tworzenia tej strony! Dziękuje!