wtorek, 12 kwietnia 2016

Biszkopt z masą chałwową







Lubicie chałwę? Ja kocham, ale sama w sobie jest tak słodka, że po niewielkiej ilości można dostać mdłości. To ciasto jest świetnym kompromisem - chałwa jest bardzo wyczuwalna, ale omijamy ten nadmiar słodyczy. Spróbujcie.




Biszkopt:

6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy na pianę z cukrem. Do ubitej masy dodajemy powoli mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszając. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Podana porcja to porcja na tradycyjną prostokątną blachę. Masę na biszkopt przelewewamy do formy posmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach.


Masa chałwowa:

2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
250 g masła/margaryny
300 g chałwy.


Gotujemy budynie w podanej ilości mleka. Nie dodajemy cukru! Ugotowany budyń zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie rozdrabniamy chałwę na jak najmniejsze kawałeczki. Nie jest to trudne. Masło ubijamy na puszystą masę. Powoli dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na sam koniec wsypujemy rozdrobnioną, pokruszoną chałwę. 


Biszkopt dzielimy poziomo na pół. 3/4 chałwowej masy wykładamy na połowę biszkoptu, przykrywamy drugą połówką. Na wierzch ciasta rozsmarowujemy pozostałą część chałwowego kremu i całość posyspujemy startą czekoladą!

Gotowe!



1 komentarz :

  1. Uwielbiam chałwę....ale do dzisiaj czuję smak tamtej przywożonej ze wschodu w puszkach.....
    Ciasto zapowiada się super.......a ja nie powinnam jeść słodkiego....

    Pozdrawiam cieplutko....

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz wywołuje uśmiech na mojej twarzy i sprawia mi ogromna satysfkację z tworzenia tej strony! Dziękuje!