czwartek, 5 maja 2016

Wiórkowiec, czyli kokosowy szał!

Dzisiaj zapraszam na ucztę wszystkich kokosowych maniaków! 





 Biszkopt czekoladowy:
6 jajek
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
budyń czekoladowy
łyżeczka kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Najpierw ubijamy żółtka z cukrem. Osobno ubijamy pianę  z białek. Do masy z żółtek dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i budyń czekoladowy. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Całość przelewamy do tradycyjnej dużej blachy i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Wystudzony biszkopt dzielimy poziomo na pół.

Krem
2 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 l mleka
cukier waniliowy
250g masła

1,5 szklanki mleka zagotować. W reszcie rozprowadzić jajka, cukier, mąkę i cukier waniliowy. Całą tą masę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy wszystko razem aż porządnie zgęstnieje. Nasz budyń studzimy. Gdy będzie już całkowicie zimny, ucieramy na gładką masę masło do którego powoli, dodajemy po łyżce budyniu. Wyjdzie nam wtedy aksamitny śmietankowy krem. 3/4 kremu rozprowadzamy na podzielonym na pół biszkopcie, pozostałą część rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.

Wiórki:
ok 150 - 180g wiórków kokosowych
pół paczki masła
1/2 szklanki cukru 

Na patelni roztapiamy masło z cukrem, po ich dokładnym roztopieniu dodajemy wiórki kokosowy i prażymy na złoty kolor. Od razu gorące wiórki rozprowadzamy na wierzchu ciasta, posmarowanym warstwą kremu.

Smacznego!


 



2 komentarze :

Każdy komentarz wywołuje uśmiech na mojej twarzy i sprawia mi ogromna satysfkację z tworzenia tej strony! Dziękuje!