poniedziałek, 22 sierpnia 2016

"U malucha na talerzu" - ponad 200 stron super pomysłów

Na pewno każda z mam miała taki moment chociaż raz w ciągu swojej przygody z dzieckiem. Chcemy, by nasze dzieci jadły smacznie, zdrowo, naturalnie. Kombinujemy, gotujemy, ale czasem zwyczajnie brakuje nam pomysłów. Szczególnie jeśli dziecko ma mniej niż rok i lista produktów spożywczych, które możemy użyć do kulinarnych podbojów jest ograniczona!  Pokażę więc Wam dzisiaj świetną książkę, PEŁNĄ cudownych i prostym zarazem pomysłów.


Autorka książki Marta Jas-Baran podzieliła książkę na dwie części: porady i zasady dotyczące żywienia oraz to, co najbardziej nas interesuje, czyli przepisy.

Z pierwszej części książki dowiemy się wielu przydatnych rzeczy na temat żywienia naszego maluszka:
 Autorka odpowiada między innymi na takie pytania:
 -Od kiedy podajemy dziecku krowie mleko?
- Co niemowlę może pić, a czego nie?
- Jak rozpocząć rozszerzanie diety?
- Jakie produkty są najlepszym źródłem żelaza?
- Jakie pieczywo będzie najlepsze dla malucha?
- Kiedy wprowadzić kubek niekapek?


Druga część to tak jak powiedziałam przepisy. Są one podzielone według kolejnych miesięcy życia dziecka. W każdym rozdziale znajdziemy przepisy na: zupki, deserki, inne dania obiadowe oraz napoje. Mamy więc wszystko, czego potrzebujemy. Ja odkąd mam tą książkę w ogóle nie kupuje dań w słoiczkach. Wyjątkiem są jogurty Nestle. Wszystko inne robię sama, tym bardziej, że mam pod rękę świeże warzywa z przydomowego ogródka. Dla mnie najważniejsze jest to, że przepisy są proste, a ich wykonanie nie zajmuje całego dnia.  Etapy wykonania dania są opisane krok po kroku, więc nawet mamy-amatorki dadzą sobie świetnie radę. Może odkręcenie słoiczka jest prostsze, ale pomyślcie, że obiadek przygotowany przez ukochaną mamę na pewno będzie smakował o niebo lepiej. Wasz maluch odwdzięczy Wam się szerokim uśmiechem, jestem przekonana!
Książkę wzbogacają piękne zdjęcia! Sami zobaczcie.



Na końcu książki znajdziemy również tabele żywieniowe, które z pewnością przydadzą się wszystkim mamom. Poradnik jest bardzo ładnie wydany: estetyczna obwoluta, papier kredowy i kolorowe zdjęcia, sprawiają, że "U malucha na talerzu" to idealny pomysł na prezent dla przyszłej lub świeżo upieczonej mamy!

Ja dzisiaj przygotowałam Michalince kisiel ze świeżych jabłuszek. Chcecie przepis? A, proszę bardzo!

1 małe jabłuszko w całości
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżeczka cukru
100 ml wody

Obrane jabłko ucieramy na najdrobniejszej tarce. Zagotowujemy 2/3 wody i wrzucamy do niej utarte jabłuszko i cukier. W pozostałej wodzie rozprowadzamy mąkę i wlewamy ją do garnka z jabłkiem. Całość doprowadzamy do wrzenia. Lekko studzimy i już nasz maluszek może się zajadać. Wyszło pyszne! Michaśka zjadła całą miseczkę, aż uszy się trzęsły!

Za pomoc w urozmaicaniu posiłków mojego dziecka dziękuje wydawnictwu:

rodzaj: poradnik
wydawnictwo: Publicat
stron:281
możesz kupić TU

2 komentarze :

  1. Bardzo fajna propozycja, zdrowie zaczyna się na talerzu, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Całkiem fajne pomysły! Oglądałam ostatnio ten tytuł, ale chyba wybiorę coś co nauczy mnie robić obiady jednogarnkowe :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz wywołuje uśmiech na mojej twarzy i sprawia mi ogromna satysfkację z tworzenia tej strony! Dziękuje!