Ciasto z gruszkami i mleczkiem kokosowym

by - środa, sierpnia 23, 2017

Sezon gruszkowy w pełni. Szkoda z tego nie skorzystać. Dzisiaj miałyśmy z Zuzką ochotę na coś słodkiego i zdecydowałyśmy się na lekkie ciasto z gruszkami, któremu charakter nadaje wykorzystane mleczko kokosowe. 

 

 

 


Składniki

2 średniej wielkości gruszki 
 
200 g margaryny 
 
200 g brązowego cukru
 
ekstrakt waniliowy

4 jajka

175 g mąki pszennej

175g mąki kokosowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
200ml mleczka kokosowego

cukier puder

 

 1. Przygotuj tortownicę  lub małą blaszkę.

2. Obierz gruszki i pokrój je w małe kawałki

3. Utrzyj margarynę, cukier i ekstrakt z wanilii.

4.  Dodaj pojedynczo jajka i mieszaj. 

5. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, szybko mieszaj z mleczkiem kokosowym. Dodaj gruszki. 

6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 50-60 minut na złotobrązowy kolor, 




Ciasto jest wilgotne, puszyste i dzięki mące kokosowej oraz mleczku kokosowemu ma oryginalny smak i aromat. 

Podobne wpisy

0 komentarze