niedziela, 10 września 2017

Kruche ciasto ze śliwkami :)

Zuza już od kilku dni suszyła mi głowę o ciasto ze śliwkami. Przyznam, że ja też miałam na takie apetyt, ale ten pierwszy tydzień pracy po dwuletniej przerwie był naprawdę szalony. Przyszedł jednak weekend, zakupiłam pyszne, słodkie, pachnące śliwki i spełniłam życzenie mojej córki. Powiem jedynie, że w kuchni został ostatni, samotny kawałek...

 

 

Składniki:

(przepis na tradycyjną tortownicę)

2,5 szklanki mąki pszennej
180 g masła lub margaryny
1,5szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2  łyżki śmietany 18% (w zależności od elastyczności ciasta)
5 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok. 400g śliwek


1. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier (szklankę), cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia
2. Masło posiekaj z mąką
3. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do mąki i masła, białka wlej do wysokiego naczynia.
4. Do mąki i innych składników w misce dodaj śmietanę i szybko zgnieć kruche ciasto.

5. 2/3 ciasta wykładamy na spód tortownicy

6. na cieście układamy wypestkowane śliwki (skórką do dołu)

7. Pianę z białek ubijamy na sztywno, dodajemy do niej pół szklanki cukru oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Taką masę wykładamy na śliwki.

8. Na pianę rozrzucamy małe kawałki pozostałego ciasta.

9.Ciacho wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut.


 
 Smacznego!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Każdy komentarz wywołuje uśmiech na mojej twarzy i sprawia mi ogromna satysfkację z tworzenia tej strony! Dziękuje!